זוגיות הורית
ברוב המקרים כשאנחנו מתאהבים באדם שלצידנו ומחליטים שאנחנו רוצים לבלות יחדיו את שארית חיינו אנחנו לא חושבים על איך תיראה ההורות שלנו, מה המסרים שנרצה להעביר לילדינו? מה הערכים שחשובים לנו באופן עקרוני ולפיהם נרצה לחנך את ילדינו? מה הדברים שאנחנו לא מוכנים שילדינו ייחשפו אליהם? ועוד מגוון שאלות עקרונית שבדרך כלל אנחנו לא מעלים עד שהילדים כבר גדולים ואז השאלות הללו עולות מכורח הנסיבות.
כל אחד מאיתנו גדל בבית שונה, עם הורים שונים ואחים שונים, עם סבא וסבתא או בלי, כל אחד סופג תכנים שונים, ערכים שונים, תרבות שונה, סביבה שונה ואפילו מאכלים שונים, כל אחד מאיתנו גדל בצורה שונה וגם שני אחים שגדלים באותו בית יכולים לגדול להיות שני אינדיבידואלים שונים בתכלית עם מסקנות שונות על החיים ומה טוב או לא טוב עבורם.
בגלל שכל אחד מאיתנו בא לזוגיות עם מטען שונה ומסקנות שונות על החיים כל אחד מביא מעצמו לתוך הזוגיות החדשה ובדרך כלל גם אם הצד השני פחות מתחבר למשהו מסוים לומדים להסתדר, הבעיה האמיתית מגיעה כשמצטרפים למשפחה הילדים ואז כבר צריך להחליט איך מגדלים אותם? על פי אילו ערכים? לפי איזו תרבות? איזה אוירה חשוב לנו שהם יספגו? איזה מבוגרים אנחנו שואפים שהם יהיו?
הנושאים שעקרוניים לכל אחד יכולים לא פעם לעורר קונפליקטים בין ההורים, כל הורה ינסה להכניס את האג'נדה החשובה לו, לדוגמה אם אבא שומר שבת ואימא לא- כשהם חיוב בזוגיות כל אחד עשה מה שמתאים לו, פתאום כשמצטרף לתמונה ילד צריך להגיע להחלטה איך מגדלים את הילד? האם גם הילד ישמור שבת? או לא? איך נסביר את זה שאבא שומר שבת ואימא לא? ומה אם הילד יגיע לגיל 5 ויחליט שהוא לא מעוניין לשמור שבת בעצמו? איך נגיב? נכריח אותו? ניתן לו לבחור? עולות המון שאלות שיכולות להעלות תשובות שונות בתכלית אצל כל אחד מבני הזוג ולכן חשוב שנחליט עליהן עוד לפני שנעמוד בפני הסיטואציה שיכולה להוות בעיה.
אז מה אפשר לעשות על מנת לצמצם קונפליקטים בנושאים עקרוניים?
הדבר הראשון תיאום ציפיות- שבו יחדיו, נהלו שיחה מה חשוב לכם להביא לזוגיות שלכם, לבית שלכם, לחינוך הילדים, מה הערכים והעקרונות שהכי חשובים לכם, נהלו מעין משא ומתן בו כל אחד מכניס את הערכים החשובים שלו ודברו אפילו על איך זה יבוא לידי ביטוי בחיי היום יום המשפחתיים בתוך סיטואציות שעלולות לעורר מחלוקת.
הדבר השני אל תנסו לשנות את הבן זוג- התאהבתם בו כפי שהוא אז אין סיבה לרצות לשנות את האדם שהוא, נסו למצוא את עמק השווה שמתאים לשניכם ומשקף את העקרונות של שניכם כבני אדם שונים וכהורים.
הדבר השלישי- הכינו מעיין מפת ערכים שמתאימה למשפחה המיוחדת שלכם והשאירו מקום לשינויים- כולנו בחיים מתפתחים, משתנים, לומדים וגדלים השאירו מקום לשינויים בהתאם להתפתחות האישית והמשפחתית שלכם.
והדבר האחרון זכרו שהילדים שלכם מגיעים לעולם עם טמפרמנט ואופי שיש רק להם וגם הם כנראה יכניסו שינויים בתוך המפה הערכית שיצרתם- השאירו מקום גם לילידם להכניס שינויים בעתיד.