הילד לא רוצה לאכול- מה עושים?
ברוב הדברים אנחנו מחליטים על ילדינו- מה ילבשו? איפה נגור? לאן נלך אחר הצהריים? איך ייראה החדר שלהם? לילדים אין הרבה שליטה ואוכל הוא אחד מהדברים הבודדים עליו הילד כן שולט, הרי אי אפשר להכריח אותו לאכול- נוכל אולי להכניס לו לפה אבל הוא יבחר אם לבלוע או לא.
בתרבות הישראלית יש המון עניין סביב אוכל- אנחנו אוהבים לאכול והרבה, כל החגים והאירועים החשובים סובבים סביב האוכל ולכן הורים שילדיהם לא רוצים לאכול מסיבה כזו או אחרת (לא רעב/ לא בא לו/ כואבת לו הבטן) נלחצים ומתחילים בדרך כלל לעשות עניין מנושא האוכל. זה מתחיל עוד כשהם קטנטנים בני שנה ואנחנו עושים להם "אוירוווווון" ממשיך בהורים שמשחדים את הילדים במתנות אם יאכלו ועד גילאים מאוחרים יותר כשיש 4 ילדים בבית ולכל אחד ההורה מבשל את המאכל היחיד הזה שהוא אוהב ועוד מסכים איכשהו לאכול.
אז קודם כל אין מה להילחץ אם הילד לא אוכל- אם לילד אין בעיה בריאותית עקב כך שלא אוכל כגון מחסור בויטמינים ומינרלים או פגיעה התפתחותית אז כבר אפשר להירגע ואם חסר לו משהו אז יש להשלים בצורת ויטמינים שלא חלילה נפגע בהתפתחות התקינה.
ועכשיו נעבור לעניין הכי חשוב- מה יוצא לילד מלא לאכול? הילד מרוויח המון תשומת לב, כל הזמן ישנה התעסקות בהאם הוא אכל? כמה הוא אכל? האם אכל בגן? מה הוא אכל? מדברים על זה המון עם אבא, עם הגננת, עם הסבתות וכל ארוחה בבית הופכת להיות עניין סביב הילד והאוכל ולכן הכלל הראשון הוא- להפסיק להתעסק בזה! להודיע לילד שאנחנו סומכים עליו שיאכל מספיק בשביל להיות שבע ובריא ושמעכשיו לא מתעסקים בנושא האוכל בבית.
השלב הבא הוא להפסיק להתעסק בזה, אבל באמת להפסיק להתעסק בזה… זה אולי יהיה קשה בהתחלה אבל זה השלב הכי חשוב- הודענו לילד שלא נתעסק בזה ולכן אנחנו חייבים לעמוד במילה שלנו ואם הילד בוחר לא לאכול יש לכבד את בחירתו ולהגיב באופן קונקרטי ולהפסיק כל ניסיון לשדל אותו לאכול.
עכשיו כשהאוכל כבר יפסיק להיות עניין מגיע שלב חשוב לא פחות צריך לתת לילד הרבה חיזוקים על התנהגויות טובות אחרות כדי שלא ירגיש פתאום שלא מתייחסים אליו בכלל.
ולאט לאט כשהילד ירגיש שרואים אותו בהתנהגויות הטובות שלו ומחזקים אותו מצד אחד ומצד שני לא מתעסקים בהאם וכמה אכל, נראה את ההתנהגות הזו דועכת והילד יתחיל לאכול ולהתעניין באוכל, גם אם לא מייד אז נחכה כמה חודשים ונעשה שוב בדיקות כדי לוודא שהכל תקין ונמשיך לא להתעסק בזה, ברגע שההתעסקות בילד תהיה בהתנהגויות חיוביות אחרות ולא באוכל לילד כבר לא תהיה סיבה לעשות מזה עניין.